Rôznorodosť odrôd. Taká je Modra
Podporujeme tradičné odrody, zároveň však zachovávame pestrú paletu odrôd v chotári. Ako? Prostredníctvom našich troch štýlov.
Prístup a štýl vína garantuje vinár. Pôvod vína a kvalitu garantuje Víno z Modry™.
Pestrosť odrôd garantujú vinohrady
Dve polohy, tri pôdy, tri prístupy k spracovaniu vína a asi milión tradičných odrôd. To všetko na takom malom vinohradníckom území, ako je Modra.
Naše tradičné odrody
V štýle Herman iné ani nenájdete. Silná podpora tradície s garanciou kvality, ktorú zaručujeme modernými prístupmi k pestovaniu, výberu a hodnoteniu vína.
So súhlasom vino.sk pre ktoré texty spracoval Daniel Šimonovič.
Rizling
rýnsky
Vína z neho majú výraznú arómu s tónmi zeleného jablka, marhúľ, broskýň, doplnené vôňou lipového kvetu. Chuť je plná a extraktívna. Víno má sviežu kyselinku.
Rizling
vlašský
V dobrých polohách dáva typické odrodové vína, s mierne zvýšeným obsahom kyselín, často s jemným odrodovým buketom a vôňou pripomínajúcou horké mandle. Na vápenatých pôdach má jemnú vôňu podobnú lipovému kvetu.
Veltlínske
zelené
Víno odrody Veltlínske zelená je aromatické, s charakterom domáceho ovocia, mandľovou arómou, tónmi lipového kvetu, špargle a zeleného hrášku. Má veľmi dobrú chuťovú plnosť a pikantnú kyselinku.
Silvánske zelené
U vín z tejto odrody môžme očakávať aromatickú vôňu s ovocnými a korenistými tónmi, chuť plnú, extraktývnu a korenistú, so sviežou kyselinkou.
Nekonečne pestré odrody bieleho Vína z Modry™
Rulandské biele
Vína z odrody Rulandské biele sú chuťovo plné a extraktívne. Aróma pripomína citrusové plody s tónmi lipového kvetu, prípadne iných kvetov. Kyselina by mala byť svieža, súčasne nie príliš drsná, ale príjemná.
Pálava
Pálava je víno zlatožltej farby, tramínovej vône po ružiach a doplnené vôňou vanilky. Víno je plné s nižším obsahom kyselín, vláčne s dlho trvajúcou dochuťou.
Dievčie hrozno
Víno je jemne aromatické, s ovocno-kvetinovou arómou, chuť je plná, obsah kyselín svieži. Pri tejto odrode treba venovať veľkú pozornosť získaniu maximálneho množstva aromatických látok, ktoré sa vytvorili v bobuliach na vinici. Pozornosť treba tiež venovať aj zdravotnému stavu suroviny. Vhodné je riadené kvasenie odkalených muštov.
Rulandské šedé
Víno s tejto odrody býva zlatožltej farby, medovej sladkastej vône s jemným pomarančom. Je veľmi pitné, obvykle s vyšším obsahom glycerolu i alkoholu, harmonické, vláčne s utlmeným pôsobením kyselín a s dlho trvajúcou dochuťou.
Muškát moravský
Z Muškátu moravského sa môžu vyrábať výrazne aromatické vína systémom kvasenia muštu pri nižších teplotách, kedy sa podporí výrazný rozvoj esterov vo vôni vína. Tieto vína majú výraznú arómu a nižšiu plnosť, veľmi dobre si však zachovávajú kyseliny.
Sauvignon blanc
Vína zo Sauvignonu sú mimoriadne korenisté, majú intenzívnu arómu po čiernych ríbezliach, žihľave alebo broskyniach, plné s výraznými kyselinami. Vo vybraných polohách dosahujú vynikajú kvalitu a typický odrodový charakter.
Tramín červený
Vína z Tramínu červeného sú výrazne aromatické s ovocnými tónmi pripomínajúcimi tropické plody. Vôňa je príjemne korenistá a kvetinová, s tónmi ruží a fialiek. Veľmi významný je svieži obsah kyselín. Podstatou kvalitného Tramínu je jeho plná chuť.
Chardonnay
Vína majú veľmi príjemnú arómu domáceho ovocia – vyzreté jablko, hruška, dula a broskyňa. Chuť je plná a kyselina je svieža. Pri vyšších stupňoch zrelosti je možné vo víne nachádzať tóny tropického ovocia. Negatívne sú však akékoľvek pripálené tóny, ktoré sú spôsobené zberom v nevhodnej aromatickej zrelosti.
Muller-Thurgau
Víno z odrody Müller-Thurgau je jemnej muškátovo-ovocnej vône, stredne plnej a harmonickej chute. Je príjemne pitelné, nenáročného a sviežeho charakteru.
Devín
Kvalitne vyrobené vína odrody Devín sú aromatické, muškátovo-kvetinovo-korenisté. Kyseliny sú jemné a pikantné i vo vyšších akostných stupňoch. Optimálny zbytkový cukor podporuje chuťový i aromatický zážitok.
Pesecká leánka
Je to rumunská odroda, ktorá vznikla začiatkom 20. storočia v obci Daneş v Sighisoarskom rajóne. Podľa rumunských prameňov je krížencom odrody Dievčie hrozno a pôvodnej rumunskej odrody Grasa de Cotnari.
Irsai Oliver
Iršai Oliver je aromatické víno s muškátovým tónom, ktorý ja často doplnený jemnou korenitosťou. Víno má nižší obsah kyselín a je veľmi svieže, najmä v mladom stave.
Nekonečne pestré odrody na rosé a červené Víno z Modry™
Frankovka modrá
Po zmiernení tvrdých tónov spojených s mladými vínami sa objavuje príjemná korenitosť spojená s ovocnosťou a výrazným prejavom extraktívneho vína typického pre severské vinárske oblasti, ktoré sa v najlepších ročníkoch vyznačuje hebkosťou.
Dunaj
Dunaj je veľmi kvalitná odroda. Dáva vína tmavočervenej farby, s výraznou chuťovou plnosťou. V chuti a vôni sú tóny prezretých čerešní a višní, ktoré prechádzajú až do veľmi zaujímavých čokoládových tónov.
Nitria
Nitria, odroda ktorá vznikla rovnakým krížením ako Hron, a predsa má iné vlastnosti a prekvapuje spotrebiteľa svojou chuťou a intenzívnou farbou.
Merlot
Víno býva tmavo rubínovej až granátovej farby. Typická je sladkastá vôňa čiernych čerešní či kompótu, ktorá je pri zrení doplňovaná vôňou sliviek, fíg a pri fľašovej zrelosti vôňou tabaku a kávy.
Hron
Hron patrí k slovenským novošľachtencom, ktoré vznikli usilovnou prácou pani Doroty Pospíšilovej a jej kolegov a dnes môžeme ochutnávať víno z tejto krásnej odrody.
Rimava
Odroda kabernetového typu, nenáročná na živiny, s dobrou výnosnosťou a cukornatosťou - taká je Rimava.
Svätovavrinecké
Víno zo Svätovavrineckého sa vyznačujú vyššou farebnou intenzitou, vyššou hladinou kyselín a trieslovín. Chuť má plnú, výraznú a zamatovú. Vo vôni pripomína sušené slivky.
Torysa
Menej známa, no má predsa svoje miesto. Pod rukami Doroty Pospíšilovej vznikla ďalšia slovenská "rieka" menom Torysa. Víno z nej je vynimočné, má dostatok trieslovín, rovnako aj antokyánov...
Váh
Nemyslíme najdlhšiu slovenskú rieku, iba ak rieku, ktorá tečie priamo z fľaše do pohára. Jedná sa o ďalšieho slovenského novošľachtenca, ktorý vznikol pod rukami Doroty Pospíšilovej.
Alibernet
Víno je veľmi tmavo červenej farby s aromatickými látkami po Cabernete Sauvignon. Je stredne plné i plné, s vyšším obsahom trieslovín, ktoré pomaly zrejú do neutrálnej hebkosti.
Rudava
Modrá muštová odroda vyšľachtená na Slovensku Dorotou Pospíšilovou. Dlhoročná práca priniesla ovocie a tak máme už dnes možnosť ochutanť vína aj z Rudavy.
Dôveruj, ale preveruj.
Ako vám garantujeme pôvod a kvalitu Vína z Modry™?
Objavte s nami apeláciu Víno z Modry™
Garantujeme vám pôvod a kvalitu vína.
Na čo máte dnes chuť?
Apelácia Víno z Modry™ vám ponúka jedinečnú a jednoduchú orientáciu v charaktere vín, ktoré sa najlepšie snúbia s príležitosťou, ktorá sa vždy nájde.
Svieže a hravé s expresívnou aromatikou.
Rozmanité ako duša sama. Plné a nazreté.
Mohutné a dlhoveké. Herman je Modra.
Naučte sa niečo o modranskej pôde a vinohradníckych polohách
Je to tu jednoducho pestré. Vďaka tomu vždy máte čo objavovať. Napríklad to, či sa vám na letnú oberačku zídu gumáky.
A prečo to vlastne robíme?
Spájame tých, ktorí víno vyrábajú a tých, ktorí sa z neho tešia
Nadväzujeme na tradície, ktoré prvýkrát prerušila pliaga fyloxéry a potom pliaga komunizmu. Nevraciame sa však späť a nestojíme. Tvoríme budúcnosť, ktorá s rozumom a ponaučením čerpá v histórii.